Westers.nl

'Samen grijs worden'
'Samen grijs worden'

VERSLAG Meet-up VPRO Tegenlicht aflevering 'Samen grijs worden'
WINSCHOTEN - HarbourClub, Havenkade West 3
Donderdag 25 mei 2023 van 19.00-21.30 uur.


Download het verslag als PDF bestand

Wederom een fijne avond. Over woonvormen en 'samen grijs worden', over zaken waar je als 'ouder wordende mens' tegenaan loopt of misschien gaat lopen in relatie tot het wonen en de woonomgeving. Dank voor jullie bijdragen! Hierbij ontvangen jullie het verslag van de avond. Het verslag wordt ook toegestuurd aan de VPRO zodat zij weten hoe de discussie is verlopen in Winschoten. En we kunnen zelf de avond herbeleven door het verslag terug te lezen.

 

Op de presentielijsten hebben 37 personen hun naam en mailadres achtergelaten. Daarvan gaven 21 personen aan dat ze op de hoogte gehouden willen worden van de Tegenlicht Meetups in Winschoten. 36 personen gaven aan belangstellend te zijn in de coöperatie Goudvoormekaar en er hebben zich 5 personen gemeld als nieuw lig. Een prachtig resultaat!

 

Programma discussieavond Tegenlicht-meetup van 19.00 – 21.30 uur

 

Welkom / introductie

Bekijken Tegenlicht-aflevering 49 minuten

 

- Pauze 15 minuten –

 

Fragment 1: visie Jos de Blok - buurtwonen

Fragment 2: vrijheid in wonen

Fragment 3: moderne hofjes voor senioren

Terugkoppeling & afronding

 

Centraal op de discussieavond stond de vraag: Waar wil jij wonen op je oude dag?

 

Introductietekst bij het onderwerp van de Tegenlicht aflevering 'Samen grijs worden'

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Hoe zorgen we voor de groeiende groep senioren van nu en later? Nederland staat aan de rand van een grijze golf. Als er niks verandert is in 2040 een derde van de bevolking grijs, zorgbehoevend en op zoek naar een passende woonvorm. De huidige generatie ouderen laat zich niet meer wegstoppen in grote centra aan de rand van de stad. Overal in het land ontstaan alternatieve ideeën en voorbeelden van hoe we beter en langer thuis kunnen wonen. De aflevering staat in het teken van de zoektocht naar denkers en doeners die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen, die alternatieve woonvormen bedenken en onderzoeken hoe technologie mensen kan helpen langer zelfstandig te wonen. 

 

Landelijke Tegenlicht-Meetups

De introductie van de avond begon met informatie over het programma Tegenlicht van de VPRO en dat iedereen zelf een meetup kan organiseren. De Tegenlicht Meet-ups zijn ontstaan vanuit het idee om samen verder te kijken en tot constructieve ideeën te komen, waar de uitzendingen ophouden. 

Aan de hand van een onderwerp uit de meest recente of juist een oude aflevering gaan we samen in gesprek. De meet-ups worden door het hele land georganiseerd en zijn voor iedereen toegankelijk. Meetups worden provinciaal, in onderling overleg met de initiatiefnemers en de VPRO afgestemd. De VPRO stelt de aflevering en de fragmenten ter beschikking. Landelijk is er na de aflevering een meetup in Pakhuis de Zwijger. En kent u het archief van de toekomst al?

 

Organisatie Tegenlicht-Meetup in Winschoten

Gastheer: Wouter van de Kolk – voorzitter stichting Zo Willen Wij Wonen en eigenaar van Van de Kolk horeca- en gastvrijheidsadvies

Gastvrouw: Reina Boels – multiondernemer, Rein advies, Koploperproject, Alteveer Buiten

 

Initiatiefnemers coöperatie Goudvoormekaar: Paul van der Veldt – Paul is jarenlang eigenaar geweest van de biologische natuurwinkel Ekoplaza in Winschoten en Rudy Boers, oud-beleidsadviseur van Acantus, nu gepensioneerd, zetten zich nu vol in voor hofje in Winschoten.

 

 

Aansluitend keken we samen de volledige Tegenlicht-aflevering ‘Samen grijs worden. Deze aflevering werd op 10 oktober 2022 door de VPRO uitgezonden op televisie.

 

 

Wie zitten er in de zaal?

Na de koffiepauze startten we het programma met de vraag: wie zitten er in de zaal?

 

De mensen die hier zitten zijn geïnteresseerd in hun woontoekomst, maar willen zij bijvoorbeeld ook in een hofje wonen? Op de vraag wie graag in een hofje zou willen wonen werd enthousiast geantwoord, ongeveer de helft van de zaal stak zijn/haar hand op. Een persoon in de zaal gaf treffend aan: 'ik weet het nog niet!' Wel in een hof (dus niet in een hofje!). Ook vanuit een professionele achtergrond waren mensen aanwezig, twee medewerkers van woningcorporatie Acantus en een architect.

 

Reactie uit de zaal van Fenneke Groenbroek uit Veelerveen vertelt enthousiast: we zijn ook bezig met de ontwikkeling van een hofje in Vriescheloo en hebben veel interesse in de coöperatie gedachte en Goudvoormekaar. Architect Jan Mulder van Westers Architectuur stelt zich voor, hij is ook betrokken bij stichting Zo Willen Wij Wonen en ondersteunt zowel Goudvoormekaar alsook het initiatief in Vriescheloo.