Westers.nl

Bewonersparticipatie bij Goudvoormekaar






Bewonersparticipatie bij Goudvoormekaar

Terug naar bewonersparticipatie

Participatie bij Goudvoormekaar

Goudvoormekaar is een bewonersinitiatief in Oost-Groningen en opgericht vanuit een behoefte aan andere vormen van wonen, welzijn en voeding dan het bestaande aanbod.
Dat heeft geleid tot een coöperatieve vereniging met op dit moment 36 leden en plm 150 belangstellenden.
De prioriteit van Goudvoormekaar ligt nu op het realiseren van een woongemeenschap in Winschoten van 25 – 35 wooneenheden. Er is overleg met de gemeente Oldambt en woningcorporatie Acantus en met behulp van financiële ondersteuning van Toukomst – een project van het Nationaal Programma Groningen – wordt met ondersteuning van twee adviseurs toegewerkt naar een uitgewerkt nieuwbouwplan. In dat plan hebben naast woningen juist ook gezamenlijke binnen- en buitenruimten en een sociaal convenant tussen bewoners speciale aandacht.

Participatietraject:

Verenigingsproces

  1. Het initiatief van Goudvoormekaar lag in handen bij de – voormalige - Natuurwinkelier in Winschoten, die zijn idee met verschillende klanten in de winkel besprak.
    Daaruit ontstond een clubje van vier personen, die met elkaar ideeën en suggesties bespraken en plannen uitwerkten.
  2. Er werden enkele bijeenkomsten georganiseerd rond thema’s als ‘antroposofische/ alternatieve zorg’ en ‘wonen in een woongemeenschap’ en ‘oprichten van een organisatievorm’. Dit leverde steeds een groep van plm 15- 25 geïnteresseerde bezoekers op, waaruit een soort vaste kern ontstond.
  3. In 2018 werd de coöperatieve vereniging Goudvoormekaar UA opgericht en het leverde direct plm 20 contributie-betalende leden op. Elk jaar werden er 2 à 3 ledenvergaderingen gehouden, waar ook belangstellenden welkom waren.
  4. Behalve deze leden is er een actuele belangstellendenlijst van plm 120 – 150 mensen bijgehouden; dit is een groep, bestaande uit voormalige klanten van de natuurwinkel, aangevuld met mensen die hebben aangegeven wel interesse te hebben voor Goudvoormekaar, maar er nu (nog) geen lid van te willen worden.
    De belangstellenden worden voor bijeenkomsten uitgenodigd en ontvangen enkele keren per jaar een nieuwsbrief.
    Verschillende belangstellenden zijn later ook lid geworden. Gebleken is uit contacten dat belangstellenden deze nieuwsbrief op prijs stellen, maar nog niet weten of ze straks daadwerkelijk bij Goudvoormekaar gaan wonen en voor nu daarom de ontwikkelingen afwachten.
  5. Via nieuwsbrieven worden leden en belangstellenden geïnformeerd en uitgenodigd een actieve rol te pakken in het ontwikkelproces. Deze nieuwsbrieven worden erg op prijs gesteld, leert navraag onder ontvangers.  Op dit moment wordt een interactief, digitaal platform ingericht waar leden informatie/kennis/documenten/foto’s met elkaar kunnen delen.
  6. In de initiatieffase van ons project is geprobeerd met drie werkgroepen met leden en belangstellenden te werken: werkgroep Wonen, werkgroep Voeding en werkgroep Activiteiten. Dat werd – behalve voor het concrete thema ‘wonen ‘ - geen succes door de geringe inzet van mensen die zich er wel voor hadden aangemeld, maar om allerlei redenen er geen tijd voor hadden/maakten, waardoor de vier bestuursleden zelf overbleven en automatisch de activiteiten tijdens de frequente bestuursvergaderingen werden besproken. Daardoor bleef het initiatief voornamelijk bij het bestuur liggen, die zelf thema-bijeenkomsten organiseerde.
    Voor het thema ‘wonen’ was wel belangstelling onder de leden om hier in werkgroepverband aan mee te werken: zo werden verschillende locaties en gebouwen in de regio bekeken.      
  7. Ongelukkigerwijs zette corona een streep door de bijeenkomsten, doordat we lange tijd geen fysieke bijeenkomsten konden houden; de keuze om digitale bijeenkomsten te houden slaagde gedeeltelijk, maar waren door toen nog technische beperkingen geen doorslaand succes.
    Het bestuur heeft in die periode alle leden persoonlijk een bezoekje gebracht met een plantje, wat zeer gewaardeerd werd. Zo werd persoonlijke betrokkenheid wel gevoeld.     

Projectproces

  1. Nadat door het bestuur, gesteund door de leden, als actieprioriteit voor ‘Wonen’ werd gekozen, zijn de bijeenkomsten met leden en belangstellenden met name op het thema ‘wonen ‘gefocust. Externen met expertise op ‘wonen’ werden uitgenodigd om hun verhaal te houden om de leden en belangstellenden en niet in de laatste plaats het bestuur te helpen bij het kiezen wat we bij Goudvoormekaar onder een woongemeenschap verstaan en hoe we denken dat vorm willen geven.
  2. Doordat er – nog – geen zicht was op een locatie, werd het voor een aantal leden onduidelijk en theoretisch en kreeg het bestuur de opdracht zich eerst te richten op een locatie. Na veel gesprekken met de gemeente en Acantus is door het bestuur na een ledenraadpleging – via enkele enquêtes/flitspeilingen en besprekingen tijdens bijeenkomsten - een programma van eisen met locaties – bij de gemeente ingediend. Met hulp van een betaalde ondersteuner - mogelijk gemaakt door een toen nog bestaande gemeentelijke participatiesubsidie – werd dit bij de gemeente ingediend. Dat heeft als een katalysator gewerkt, want er ontstond ‘beweging’ bij de gemeente en men (ambtelijk) zocht actief mee.
    Het bestuur voerde met regelmaat gesprekken met ambtenaren ( en medewerkers van Acantus) en koppelde dit terug op de bijeenkomsten en via nieuwsbrieven.
  3. Door het project Toukomst van het Nationaal Programma Groningen werd een oproep gedaan om plannen in te dienen. Goudvoormekaar diende het woongemeenschapsplan in, wat werd gehonoreerd via samenwerking in de inmiddels stichting Zo willen wij wonen’ en konden we dankzij de door Toukomst beschikbaar gestelde subsidie twee adviseurs aantrekken die het participatieproces bij Goudvoormekaar een enorme boost gaven. Dat was hard nodig omdat Goudvoormekaar behoefte had aan professionele ondersteuning met name voor het contact en vertrouwen bij de gemeente. Overleg met de gemeente leidde tot een opzet van een haalbaarheidsonderzoek tbv de bouw van de woongemeenschap.
  4. Op basis van een participatiemodel werden drie digitale enquêtes gehouden onder de leden. Deze werden voorbereid en met de uitkomsten besproken met een kerngroep van geïnteresseerde leden, die samen met het bestuur en de beide adviseurs tweewekelijks bij elkaar kwamen.
    Deze kerngroep kreeg van de adviseurs en bestuur keuzes voorgelegd, die in een advies aan de ledenvergadering werden voorgelegd. De ledenvergadering stelde een advies vast, welke werd gezonden naar de gemeente.
  5. Bestuur en adviseurs overleggen regelmatig met de ambtenaren van de gemeente en koppelen dit vervolgens terug naar de kerngroep, die op deze manier mee bepaalt welke keuzes er worden gemaakt.
  6. Last but not least, er is reeds sprake van een ondersteuningsstructuur tussen leden. Wanneer leden een verzoek hebben of hulp kunnen gebruiken bij vervoer, tuinonderhoud, e.d. zijn we er voor elkaar. Op deze manier leren we elkaar kennen, ontdekken we wat we wel en niet voor elkaar willen en kunnen doen, maar bovenal is het een voorloper van hoe willen samen wonen en leven bij Goudvoormekaar.